Poštanska marka u čast ovogodišnjem pobjedniku US Opena

Mladi talentirani Hercegovac Marin Čilić u finalu jednog od najvećih teniskih turnira, US Opena 2014. pobijedio je Japanca Keija Nishikorija 3:0 u setovima (6:3, 6:3, 6:3) i stigao je na sami vrh teniskog svijeta. Pokazao je da uz talent i uporan rad unatoč tome što dolaziš iz sredine koja nema tradiciju, uvjete niti stručnjake možeš ući u odabrano društvo najboljih tenisača na svijetu.

 

 

Marin Čilić je rođen 28. rujna 1988. godine u malom hercegovačkom mjestu Međugorju, jednom od najvećih europskih Marijanskih svetišta u kojem se, prema svjedočenju šestero vidjelaca od 1981. godine ukazuje Blažena Djevica Marija, Kraljica Mira. Vjera u Boga, ljubav i podrška obitelji su uz tenis najvažnijie stvari u njegovom životu. Teniski reket je prvi put u ruke uzeo kao šestogodišnjak, s deset godina niže prve uspjehe, a profesionalnu karijeru započinje 2006. godine. Tenis je Marinov život, za njegov uspjeh zaslužni su i treneri koji su ga godinama vodili ka uspjehu, počevši od prvog trenera Željka Dževlana do Gorana Ivanišavića koji ga je preporučio u tenisku akademiju Boba Bretta u San Remu, i koji ga trenira od 2013. Ljubav prema tenisu, vjera u sebe i svoje mogućnosti, naporan rad i stručni ljudi u timu njegov su recept za svjetski uspjeh. Najljepši dar za svoj 26. rođenda Marin Čilić dobio je u New Yorku osvojivši US Open 2014.

 

US OPEN pobjednik 2014, dizajn markice, shift

 

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 8 maraka + vinjeta, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Ma koliko izgledalo jednostavno dizajnirati poštansku marku sa ovim veličanstvenim sportašem, zbog autorskih prava organizatora svjetskih turnira bilo smo uskraćeni za prikazivanje najvažnijih elemenata koji su pratili njegov nedavni uspjeh - osvajanje US Opena. Simuliranjem pozadine prepoznatljive za ovaj turnir, te dinamičnim ulaskom - utrčavanjem Marina Čilića u kadar - na vinjeti, dobiva se ugođaj kao da zapravo stojite upravo tu i gledate taj povijesni meč. Jednostavna tipografija sa istaknutim prezimenom, te brojem na nominali poveznica su koja obilježava njegovo osvajanje turnira.

 

Veličina: 48,28 x 35,50 mm

Papir: bijeli, 102 g, gumirani

Zupčanje češljasto: 14

Tisak: Zrinski d.d. Čakovec

Datum izdavanja: 28. 9. 2014.

Vrijednost: 1,50 KM

Naklada: 20.000 komada

Arak: 8 maraka + vinjeta